Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Od dawien dawna było wiadomym, że alkohol (w tym czerwone wino) skutecznie unicestwia bakterie. Tym tematem zajęli się, czemu trudno się dziwić, włoscy badacze.

Postanowili oni sprawdzić, czy poza alkoholem zawartym w tym trunku, są jakieś inne składniki, które mają właściwości bakteriobójcze.

Uwagę swoją zwrócili szczególnie w kierunku bakterii z grupy Streptococcus, czyli tych, które odpowiadają za powstawanie i rozwój próchnicy.

Włoscy badacze zastosowali najpierw tzw. zagęszczanie próżniowe, czyli proces pozbawiania wina zawartości alkoholu. Następnie tak wypreparowane wino poddali działaniu streptokoków, a konkretnie bakterii Streptococcus mutans, która to bakteria w połączeniu z cukrami doprowadza do procesów próchniczych.

I okazało się, że tak wyjałowione wino (bez alkoholu) jest dobrą pożywką dla rozwoju tych bakterii. Mało tego, takie „bezalkoholowe” wino ułatwiało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na szkliwie zębów!

Tak więc czerwone wino ma rzeczywiście działanie przeciwpróchnicze, głownie za sprawą flawonoidów, które zawarte są w winogronach (głównie w skórce i pestkach).

Wino pozbawione alkoholu ułatwiało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na powierzchni zębów.

Włoscy naukowcy odkryli, że wino wykazuje działanie przeciwpróchnicowe dzięki obecności w swym składzie flawonoidów. Związki te mają działanie m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwpróchnicze.

Tak więc spożywanie umiarkowanych ilości tego szacownego trunku i to między posiłkami może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie oraz zdrowie naszego uzębienia. Ale oczywiście nie zastąpi regularnych zabiegów higienicznych oraz regularnych wizyty u lekarza dentysty.

 

inf.wł.

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

miswak - Dentonet.pl
Miswak – co warto o nim wiedzieć? Pacjent

Rośliny wykorzystywane są w celu utrzymania higieny jamy ustnej i poprawy zdrowia zębów od niepamiętnych czasów. Wśród roślin o najdłuższej tradycji stomatologicznej szczególne miejsce zajmuje drzewo arakowe (Salvadora persica). Znajdowało ono zastos...

truskawki - Dentonet.pl
Truskawki - sposób na zapobieganie nowotworom jamy ustnej? Asysta

O dobroczynnych właściwościach truskawek wiadomo od dawna. Badacze z Ohio State University postanowili sprawdzić, w jaki sposób można wykorzystać truskawki w profilaktyce raka jamy ustnej, zwłaszcza u nałogowych palaczy.Truskawki poprawiają zdolności...

fluor - Dentonet.pl
Mechanizmy profilaktycznego działania fluoru w pastach do zębów Lekarz

Najlepiej zbadaną i udokumentowaną, a jednocześnie efektywną metodą profilaktyki choroby próchnicowej jest regularne stosowanie preparatów zawierających związki fluorkowe. Wynika to z mechanizmów działania fluoru, które wpisują się w trzy główne nurt...

ROZWIŃ WIĘCEJ
implanty - Dentonet.pl
Implanty z nanocząsteczkami srebra – w USA trwają prace Lekarz

Naukowcy z Uniwersytetu w Plymouth stworzyli nowe implanty zębowe, w których tytan został połączony z nanocząsteczkami srebra oraz hydroksyapatytem. Hamują one rozwój bakterii i zmniejszają tworzenie biofilmu na powierzchni implantu – informuje porta...

WHO - Dentonet.pl
WHO opublikowała listę najgroźniejszych dla zdrowia bakterii Lekarz

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opublikowali listę 12 najgroźniejszych dla ludzkiego zdrowia bakterii, wykazujących odporność na znane obecnie antybiotyki. Podkreślono, że konieczne jest jak najszybsze opracowanie skutecznych leków zw...

RZS - Dentonet.pl
Choroby przyzębia mogą wpływać na ryzyko rozwoju RZS Lekarz

Kolejny raz udowodniono, że choroby przyzębia mają wpływ na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Tym razem badanie przeprowadzili naukowcy z uniwersytetu Johns Hopkins – informuje Dental Tribune.Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba aut...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres