Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Od dawien dawna było wiadomym, że alkohol (w tym czerwone wino) skutecznie unicestwia bakterie. Tym tematem zajęli się, czemu trudno się dziwić, włoscy badacze.

Postanowili oni sprawdzić, czy poza alkoholem zawartym w tym trunku, są jakieś inne składniki, które mają właściwości bakteriobójcze.

Uwagę swoją zwrócili szczególnie w kierunku bakterii z grupy Streptococcus, czyli tych, które odpowiadają za powstawanie i rozwój próchnicy.

Włoscy badacze zastosowali najpierw tzw. zagęszczanie próżniowe, czyli proces pozbawiania wina zawartości alkoholu. Następnie tak wypreparowane wino poddali działaniu streptokoków, a konkretnie bakterii Streptococcus mutans, która to bakteria w połączeniu z cukrami doprowadza do procesów próchniczych.

I okazało się, że tak wyjałowione wino (bez alkoholu) jest dobrą pożywką dla rozwoju tych bakterii. Mało tego, takie „bezalkoholowe” wino ułatwiało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na szkliwie zębów!

Tak więc czerwone wino ma rzeczywiście działanie przeciwpróchnicze, głownie za sprawą flawonoidów, które zawarte są w winogronach (głównie w skórce i pestkach).

Wino pozbawione alkoholu ułatwiało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na powierzchni zębów.

Włoscy naukowcy odkryli, że wino wykazuje działanie przeciwpróchnicowe dzięki obecności w swym składzie flawonoidów. Związki te mają działanie m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwpróchnicze.

Tak więc spożywanie umiarkowanych ilości tego szacownego trunku i to między posiłkami może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie oraz zdrowie naszego uzębienia. Ale oczywiście nie zastąpi regularnych zabiegów higienicznych oraz regularnych wizyty u lekarza dentysty.

 

inf.wł.

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

winogrona - Dentonet.pl
Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień? Lekarz

Naukowcy z Chicago College of Dentistry dowiedli, że naturalny ekstrakt znajdujący się w pestkach z winogron ma właściwości wzmacniające zębinę oraz zwiększające trwałość wypełnień.Badania prowadziła grupa naukowców z Chicago College of Dentistry pod...

leki przeciwnowotworowe - Dentonet.pl
Polscy naukowcy tworzą nowe leki na raka Lekarz

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego i Politechniki Śląskiej opracowali nowe związki organiczne z grupy kwasów chinolinowych, które mogą być wykorzystywane w lekach przeciwnowotworowych. Przed potencjalnym wprowadzeniem ich na rynek konieczne są jeszcze...

rak głowy i szyi - Dentonet.pl
Epidemia nowotworów głowy i szyi? Asysta

Jak poinformował w rozmowie z „Rzeczpospolitą” prof. Jarosław Markowski, w 2013 r. w Polsce zdiagnozowano ponad 10 tys. nowych przypadków raka głowy i szyi. Niepokojący jest jednak fakt, że choroba coraz częściej dotyczy osób, które prowadziły zdrowy...

ROZWIŃ WIĘCEJ
odczuwanie bólu - Dentonet.pl
Dlaczego pamiętamy ból podczas wizyty u dentysty? Lekarz

Pamięć lubi płatać nam figle, również w kwestii bólu. Ten, który najpierw odczuwamy jak męczarnię, po pewnym czasie możemy wspominać jako słabszy albo wręcz przeciwnie – jako silniejszy. Naukowcy Instytutu Psychologii UJ sprawdzają, jak na pamięć ból...

krwawiące dziąsła
Krwawiące dziąsła? Nie lekceważ tego! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

miswak - Dentonet.pl
Miswak – co warto o nim wiedzieć? Pacjent

Rośliny wykorzystywane są w celu utrzymania higieny jamy ustnej i poprawy zdrowia zębów od niepamiętnych czasów. Wśród roślin o najdłuższej tradycji stomatologicznej szczególne miejsce zajmuje drzewo arakowe (Salvadora persica). Znajdowało ono zastos...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres