Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Właściwa dieta a zdrowie jamy ustnej: kluczowe składniki mineralne

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Właściwa dieta a zdrowie jamy ustnej: kluczowe składniki mineralne

Właściwa dieta a zdrowie jamy ustnej: kluczowe składniki mineralne

To, co jemy, ma wpływ na zdrowie całego organizmu, w tym jamy ustnej. Oczywiście najważniejsza w profilaktyce jest właściwa higiena oraz regularne wizyty u stomatologa, ale jadłospis bogaty w odpowiednie produkty sprzyja zachowaniu zdrowego, pięknego uśmiechu. Podpowiadamy, jakie składniki mineralne powinny znaleźć się w diecie wszystkich osób, którym zależny na zdrowiu jamy ustnej.

Śnieżnobiały, zdrowy uśmiech to najlepsza wizytówka każdego człowieka. Poza właściwą higieną oraz stałą kontrolą stomatologiczną, kluczowa w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zawierające określone składniki mineralne.

Kluczowy dla utrzymania zdrowia i urody zębów jest wapń – minerał budulcowy, odpowiedzialny za strukturę zębów. Jego największe ilości znajdują się w mleku oraz przetworach mlecznych (jogurtach, maślance, kefirze), a także w rybach, głównie szprotkach i sardynkach. Niedobór wapnia to bardzo groźna przypadłość, objawiająca się kruchością zębów, częstymi urazami mechanicznymi oraz ich złamaniami. Osoby uczulone na białko mleka krowiego powinny spożywać mleko kozie lub regularnie zażywać suplementy diety zawierające wapń.

Właściwe wchłanianie wapnia przez organizm nie jest możliwe bez witaminy D, która dodatkowo ma bardzo ważne znaczenie dla twardości zębów i kości. Reguluje ona gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie oraz wpływa na mineralizację szkliwa zębów. Najbardziej wartościowym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela), ale można ją znaleźć także w jajkach, olejach roślinnych, wątróbce oraz serach dojrzewających.

Równie ważne dla zachowania zdrowia zębów są witaminy A oraz C. Ta pierwsza wzmacnia dziąsła, utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe jamy ustnej oraz mineralizuje zęby. Znaleźć ją można w marchewce (dodatkowo chrupanie surowej marchwi stymuluje produkcję bakteriobójczej śliny i oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmów), śliwkach, wiśniach, morelach oraz brzoskwiniach. Z kolei witamina C przeciwdziała odsłanianiu się szyjek zębowych, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega infekcjom. Jej bogatym źródłem są cytrusy, pomidory, papryka, czarna porzeczka oraz kwaszonki.

W wielu produktach spożywczych znaleźć można także inne cenne składniki mineralne, które należy spożywać w celu zachowania zdrowia i urody zębów. Zalicza się do nich cynk, korzystanie wpływający na stan kości oraz zębów (znaleźć go można m.in. w dyni, krabach i mięsie z indyka), niezbędny dla mineralizacji szkliwa i działający przeciwpróchniczo fluor (bardzo bogata we fluor jest zielona herbata), difosforany, chroniące szkliwo przed szkodliwym działaniem kwasów (ich głównym źródłem jest żółty ser), koenzym Q10, zabezpieczający dziąsła przed parodontozą (znajduje się przede wszystkim w brokułach), a także kwas jabłkowy, będący składnikiem past wybielających (można go znaleźć w truskawkach).

Jednocześnie, z diety należy wyeliminować produkty bogate w cukry oraz kwasy (słodycze, gazowane napoje, słone przekąski). Oblepiają one zęby, sprzyjając osadzaniu się kamienia nazębnego i rozwojowi próchnicy. I choć nowoczesna stomatologia może skutecznie niwelować skutki naszych szkodliwych nawyków żywieniowych, lepiej zapobiegać niż leczyć.

AF

Fot. dbreen, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Ksylitol - Dentonet.pl
Czym jest ksylitol i jak wpływa na zęby? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Ksylitol to substancja, która w ostatnich latach robi furorę wśród miłośników zdrowego stylu życia. Coraz częściej stosowany zamiast białego cukru, jest polecany przede wszystkim diabetykom oraz osobom dbającym o linię. Jednak co ciekawe, ksylitol ma...

fluor w żywności - Dentonet.pl
Fluor w żywności – nowe wytyczne żywieniowe dla dzieci Asysta

Naukowcy z Indiana University School of Dentistry za pomocą nowych metod badawczych przeanalizowali ilość fluoru znajdującego się w żywności. Wyniki mają posłużyć opracowaniu nowych wytycznych żywieniowych dla dzieci.Fluor to substancja niezbędna dla...

ROZWIŃ WIĘCEJ
pasta witaminowa - Dentonet.pl
Pasta do zębów wzbogacona witaminą B12 korzystna dla wegan Asysta

Niemieccy badacze twierdzą, że pasta do zębów wzbogacona witaminą B12 jest znakomitym źródłem tej substancji dla wegan, którzy z powodu rezygnacji z produktów zwierzęcych cierpią na jej niedobory – informuje Dental Tribune. Witamina B12 występuje prz...

Dentonet - zioła w stomatologii
Zioła na zęby – poznaj ich dobroczynne dla zdrowia właściwości Pacjent

Naturalne zioła są znane i cenione od stuleci – już nasi przodkowie doskonale wiedzieli, że mają one korzystny wpływ na organizm, pomagają uporać się z wieloma dolegliwościami oraz wykazują działanie lecznicze. Wiele ziół bywa również pomocnych w wal...

Owoce - Dentonet.pl
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej? Pacjent

Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Po...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres