Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień?

Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień?

Naukowcy z Chicago College of Dentistry dowiedli, że naturalny ekstrakt znajdujący się w pestkach z winogron ma właściwości wzmacniające zębinę oraz zwiększające trwałość wypełnień.

Badania prowadziła grupa naukowców z Chicago College of Dentistry pod przewodnictwem dr Any Bedran-Russo. Pod lupę wzięli oni żywice kompozytowe stosowane do wypełnień ubytków, których trwałość wynosi 5-7 lat. Jak podkreśliła dr Bedran-Russo, żywice kompozytowe muszą związać się z zębiną, więc najsłabszym punktem tego typu wypełnień jest obszar między nimi, w którym może rozwijać się próchnica. Naukowcy w swoich badaniach skupili się na opracowaniu naturalnego materiału, który pomógłby wzmocnić połączenie między wypełnieniem a zębiną.

Jak wiadomo, zębina jest zbudowana przede wszystkim z kolagenu oraz tkanek łącznych. Amerykańscy naukowcy odkryli, że w regenerację kolagenu usprawnia i przyspiesza kombinacja flawonoidów roślinnych, znajdujących się w dużych ilościach przede wszystkim w ekstrakcie z pestek winogron. Zawiera on również przeciwutleniacze, które niszą wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń DNA, obumierania komórek oraz rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. W toku badań ustalono, że wiązanie żywicy kompozytowej i bogatej w kolagen zębiny zapewnia lepszą adhezję i nie jest podatne na wilgoć.

Wyniki badań opublikowano w kwietniowym wydaniu „Journal of Dental Research”.

Systemy do wypełnień termicznych, które dają praktycznie stuprocentową pewność szczelności wypełnienia kanałów – to jedno z takich prostych i skutecznych rozwiązań. Lek. dent. Bartłomiej Karaś poruszał te zagadnienia w szkoleniu „Nie samymi narzędziami endodonta żyje” podczas XI edycji Kursu Warszawskiego.

AF

Fot. jill11, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

wypełnienia - Dentonet.pl
Ruszają prace nad nowym regenerującym materiałem do wypełnień Lekarz

Dr Azam Ali z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii rozpocznie wkrótce projekt badawczy, którego celem jest stworzenie regenerującego naturalne tkanki zęba materiału do wypełnień.Projekt nowozelandzkiego naukowca otrzymał od tamtejszego Instytutu Badaw...

wypełnienia zębów - Dentonet.pl
Wypełnienia zębów – wszystko, co powinieneś wiedzieć o plombowaniu Pacjent

Twoje zęby wymagają leczenia? Przedstawiamy najważniejsze informacje o plombowaniu. Jak wygląda zabieg? Jakie wypełnienie wybrać? Dowiedz się więcej!Zadbaj o zęby, usuwanie próchnicy i wypełnienie ubytkówMianem wypełnienia zębów określamy różne metod...

śluz ślimaków - Dentonet.pl
Śluz ślimaków jako środek do dezynfekcji? Niewykluczone… Asysta

Śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella nawet o 60% – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, którzy prowadzą badania nad antybakteryjnymi właściwościami ślimaczego śluzu. Niewykluczone, że znajdzie on zastosowanie w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
bakterie - Dentonet.pl
Bakterie z rodziny promieniowców mogą hamować rozwój cukrzycy Asysta

Niektóre bakterie z rodziny promieniowców zamieszkujące jamę ustną mają właściwości chroniące przed rozwojem cukrzycy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Vanderbilt.Bakterie z rodziny promieniowców (Actinobacteria) są czo...

e-papieros - Dentonet.pl
E-papierosy są szkodliwe dla jamy ustnej tak samo, jak tytoń Lekarz

Badacze z University of Rochester Medical Center twierdzą, że papierosy elektroniczne są równie szkodliwe dla zdrowia zębów i dziąseł jak konwencjonalne papierosy zawierające tytoń – informuje portal Dentistry Today.E-papierosy są stereotypowo postrz...

fluor w żywności - Dentonet.pl
Fluor w żywności – nowe wytyczne żywieniowe dla dzieci Asysta

Naukowcy z Indiana University School of Dentistry za pomocą nowych metod badawczych przeanalizowali ilość fluoru znajdującego się w żywności. Wyniki mają posłużyć opracowaniu nowych wytycznych żywieniowych dla dzieci.Fluor to substancja niezbędna dla...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres