Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień?

Winogrona sposobem na zwiększenie trwałości wypełnień?

Naukowcy z Chicago College of Dentistry dowiedli, że naturalny ekstrakt znajdujący się w pestkach z winogron ma właściwości wzmacniające zębinę oraz zwiększające trwałość wypełnień.

Badania prowadziła grupa naukowców z Chicago College of Dentistry pod przewodnictwem dr Any Bedran-Russo. Pod lupę wzięli oni żywice kompozytowe stosowane do wypełnień ubytków, których trwałość wynosi 5-7 lat. Jak podkreśliła dr Bedran-Russo, żywice kompozytowe muszą związać się z zębiną, więc najsłabszym punktem tego typu wypełnień jest obszar między nimi, w którym może rozwijać się próchnica. Naukowcy w swoich badaniach skupili się na opracowaniu naturalnego materiału, który pomógłby wzmocnić połączenie między wypełnieniem a zębiną.

Jak wiadomo, zębina jest zbudowana przede wszystkim z kolagenu oraz tkanek łącznych. Amerykańscy naukowcy odkryli, że w regenerację kolagenu usprawnia i przyspiesza kombinacja flawonoidów roślinnych, znajdujących się w dużych ilościach przede wszystkim w ekstrakcie z pestek winogron. Zawiera on również przeciwutleniacze, które niszą wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń DNA, obumierania komórek oraz rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. W toku badań ustalono, że wiązanie żywicy kompozytowej i bogatej w kolagen zębiny zapewnia lepszą adhezję i nie jest podatne na wilgoć.

Wyniki badań opublikowano w kwietniowym wydaniu „Journal of Dental Research”.

Systemy do wypełnień termicznych, które dają praktycznie stuprocentową pewność szczelności wypełnienia kanałów – to jedno z takich prostych i skutecznych rozwiązań. Lek. dent. Bartłomiej Karaś poruszał te zagadnienia w szkoleniu „Nie samymi narzędziami endodonta żyje” podczas XI edycji Kursu Warszawskiego.

AF

Fot. jill11, pixabay.com


Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres