Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami

Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami

Ponad 90% polskich dzieci w wieku szkolnym cierpi na próchnicę zębów. Jednocześnie dietetycy obserwują gwałtowny wzrost otyłości, dotykający najmłodsze pokolenie Polaków.

Dane statystyczne ujawniają smutną prawdę – liczba dzieci, które cierpią na próchnicę i otyłość stale rośnie. Prawie 60 procent trzylatków ma próchnicę, w wieku 6 lat problem ten dotyczy 85 procent maluchów. Z upływem lat jest coraz gorzej – prawie 93 procent uczniów i nastolatków ma zęby wymagające szybkiej interwencji dentysty. Natomiast z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że 8,3 procent chłopców w wieku 13–15 lat cierpi nadwagę, a 3,3 procent jest nadmiernie otyłych. Jeszcze gorzej problem otyłości wygląda u dziewcząt: 9,2 procent z nich cierpi na nadwagę, a 5,7 procent na znaczną otyłość. Dane te plasują nas na 7 miejscu pośród 39 krajów Europy i Ameryki uczestniczących w badaniu. Ponadto badania prof. J. Charzewskiej i współpracowników (Instytut Żywności i Żywienia), wykazały, że przez ostatnie 30 lat w przedziale wiekowym 11–15 lat nastąpił 3-krotny wzrost otyłości wśród chłopców i aż 10-krotny wśród dziewcząt. Sytuacja z roku na rok staje się więc coraz gorsza i wymaga przedsięwzięcia szybkich środków zaradczych.

Próchnica i otyłość – zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do chorób cywilizacyjnych XXI wieku – niewątpliwie mają jeden wspólny mianownik: nieprawidłowe nawyki żywieniowe i obfitującą w cukier dietę. Dieta dziecka powinna zawierać pokarmy, które zaspokoją jego potrzeby żywieniowe i umożliwią wzrost i rozwój organizmu. Produkty spożywcze i napoje o dużej wartości energetycznej, a małej wartości odżywczej, powinny stanowić jedynie sporadyczny dodatek do prawidłowo zbilansowanej diety.

 

Zdaniem WHO, najczęstsze błędy w żywieniu dzieci polegają na:

– zbyt wczesnym wprowadzaniu produktów zbożowych, mięsa i słodzonych napojów do diety niemowlęcia;

– zbyt małym i zmniejszającym się wraz z wiekiem spożyciem żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw oraz owoców (głównym warzywem polskich nastolatków stają się ziemniaki w postaci frytek);

zbyt wczesnym wprowadzaniu słodyczy do diety dziecka – w wieku 19-24 miesięcy około 60% dzieci spożywa ciastka, 20% – inne słodycze, a 44% – słodzone napoje;

– nieregularnym spożywaniu śniadań, zwiększeniu ilości kalorii pochodzących z przekąsek, zwiększeniu spożycia produktów o małej wartości odżywczej, nadmiernym zwiększaniu porcji posiłków, zwiększeniu spożycia napojów słodzonych, zmniejszeniu spożycia produktów mlecznych, owoców i warzyw (z wyjątkiem ziemniaków) przez starsze dzieci;

nadmiernym spożyciu cukru, szczególnie przez dzieci w wieku przedszkolnym;

– spożywaniu zbyt małej ilości pierwiastków śladowych, wapnia i potasu, a zbyt dużej ilości sodu w stosunku do zalecanych ilości.

 

B. Sz.
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

próchnica dzieci - Dentonet.pl
85% polskich sześciolatków i 92% piętnastolatków ma próchnicę Lekarz

85% polskich sześciolatków ma próchnicę. Wynika to ze złych nawyków żywieniowych i zbyt rzadkiego kontrolowania stanu zębów w gabinecie stomatologicznym. Z raportu firmy Ipsos wynika, że aż 18% polskich dzieci w ogóle nie odwiedza lekarza dentysty. Z...

lęk przed dentystą - Dentonet.pl
Aż 67% Brytyjczyków obawia się chodzić do stomatologa Lekarz

Z badań przeprowadzonych przez firmę Procter&Gamble w Wielkiej Brytanii wynika, że aż 67% Brytyjczyków boi się chodzić do stomatologa. Dla 26% ankietowanych największym problemem związanym z leczeniem stomatologicznym są jego koszty.Pomimo coraz ...

słodycze - Dentonet.pl
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach Asysta

Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.Według danych WHO, z n...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdrowa dieta - Dentonet.pl
Naczelna Rada Lekarska apeluje o promocję zdrowego żywienia Lekarz

Naczelna Rada Lekarska zaapelowała do lekarzy i lekarzy dentystów o promowanie wśród pacjentów rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących racjonalnego odżywiania.Prezydium NRL w pełni poparła rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, do...

5 porcji zdrowia - Dentonet.pl
Kampania edukacyjna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

W marcu rozpoczęła się kolejna, szósta już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków. Jej celem jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Pol...

cukier - Dentonet.pl
Pół dziennej dawki cukru już na śniadanie - pora na zmianę nawyków! Asysta

Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres