Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Produkty barwiące zęby – czy wiesz, co jesz?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Produkty barwiące zęby – czy wiesz, co jesz?

Produkty barwiące zęby – czy wiesz, co jesz?

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w naszej codziennej diecie.

Większość z nas doskonale wie, jakie produkty spożywcze sprzyjają zdrowiu i urodzie zębów. Są to przede wszystkim mleko i jego przetwory, niektóre warzywa (marchewka, brokuł, papryka) oraz owoce (jabłka, truskawki). Równie cenna jest wiedza na temat produktów, które mogą wpływać na przebarwienia szkliwa.

1. Produkty barwiące zęby – herbata

Picie dużej ilości herbaty – zwłaszcza czarnej – niekorzystnie wpływa na kolor zębów. Wielu dentystów twierdzi nawet, że jest ona pod tym względem o wiele bardziej szkodliwa niż kawa. Z drugiej strony, czarna herbata doskonale pobudza, zielona – chroni przed nowotworami, a czerwona – przyspiesza przemianę materii, więc mimo wszystko warto je pić. Oczywiście z umiarem.

2. Czerwone wino

Zawiera w sobie dużo kwasów owocowych, powodujących erozję szkliwa oraz intensywne, naturalne barwniki, które zmieniają jego kolor. Aby zneutralizować działanie tych dwóch składników, podczas popijania wina warto przegryzać żółty ser – jest on cennym źródłem wapnia, a dodatkowo stymuluje produkcję śliny.

3. Owoce leśne

Jagody, jeżyny, czarne porzeczki, wiśnie oraz maliny – podobnie jak ciemne winogrona – to również produkty barwiące zęby. Mają one w swoim składzie silne naturalne barwniki, które mogą powodować zmianę koloru szkliwa. Co ważne, bezpośrednio po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów. Zwłaszcza porzeczki zawierają w sobie kwasy owocowe, które zmiękczają szkliwo, więc umycie zębów zaraz po degustacji mogłoby dodatkowo je uszkodzić.

4. Słodycze

Farbujące język lizaki, cukierki, żelki czy gumy – szczególnie dzieci są fanami tego typu „kolorowych” słodkości. Warto jednak pamiętać, że skoro farbują one język, to nie pozostają bez wpływu na odcień zębów. I choć zazwyczaj przebarwienia te da się usunąć szczoteczką, to zbyt częste spożywanie słodyczy może skończyć się bolesnymi ubytkami i próchnicą.

5. Sosy i przyprawy

Sos pomidorowy i sojowy, czerwona sproszkowana papryka, curry, kurkuma – wszystkie te produkty spożywcze mogą zmieniać kolor zębów. Większość z nich jest jednak bardzo zdrowa (pomidory to niecenione źródło likopenu, papryka ma mnóstwo witaminy C, a curry przyspiesza metabolizm), więc nie trzeba z nich zupełnie rezygnować. Aby uniknąć niezręcznych niespodzianek, wystarczy podczas posiłku dyskretnie popijać wodę niegazowaną.

6. Słodzone napoje

W tym przypadku nie ma żadnych okoliczności łagodzących: kolorowe napoje gazowane zawierają mnóstwo cukru, związków kwasowych, konserwantów, sztucznych barwników oraz pustych kalorii. To połączenie jest zabójcze zarówno dla naszych zębów (kwasy osłabiają szkliwo, przez co jest bardziej podatne na działanie barwników), jak i figury. Szklanka tego typu napoju może zawierać w sobie nawet 10 łyżeczek cukru!

AF
Fot. Unsplash, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Światowy Dzień bez Papierosa - Dentonet.pl
Światowy Dzień bez Papierosa Asysta

31 maja już od wielu lat obchodzony jest jako Światowy Dzień bez Papierosa. Według WHO, palenie zabija ponad 7 mln osób rocznie i kosztuje rządy 1,4 bln dolarów rocznie. Pieniądze te są wydawane m.in. na leczenie chorób wywołanych paleniem.Badania na...

guma do żucia - Dentonet.pl
Guma bez cukru a wydatki na leczenie stomatologiczne Asysta

Szereg przeprowadzonych w ostatnim czasie analiz dowiódł, że żucie bezcukrowej gumy – jako element profilaktyki próchnicy – może przynieść olbrzymie oszczędności na późniejszym leczeniu stomatologicznym.Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, ...

pantomogram zębów - Dentonet.pl
Pantomogram zębów – co to za badanie? Pacjent

Wielu pacjentów w trakcie leczenia stomatologicznego otrzymuje od lekarza zlecenie wykonania zdjęcia pantomograficznego zębów. Na czym polega pantomogram zębów i jak należy się do niego przygotować? Pantomogram zębów to specjalistyczne zdjęcie RTG st...

ROZWIŃ WIĘCEJ
krwawiące dziąsła
Krwawiące dziąsła? Nie lekceważ tego! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

rokitnik - Dentonet.pl
Rokitnik – nieznane źródło witaminy C Asysta

Rokitnik – zwany rosyjskim ananasem – może wspomagać leczenie ran, odleżyn, oparzeń czy wrzodów przewodu pokarmowego. Jest także źródłem witaminy C, ważnej dla utrzymania zdrowia dziąseł. Dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Ols...

przebarwienia na zębach - Dentonet.pl
Przebarwienia na zębach – możliwe przyczyny Pacjent

Istnieje wiele czynników prowadzących do przebarwień zębów.  Przebarwienia zewnątrzpochodne – najczęstsze determinanty - spożywanie produktów barwiących, żu......

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres