Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Produkty barwiące zęby – czy wiesz, co jesz?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Produkty barwiące zęby – czy wiesz, co jesz?

Produkty barwiące zęby – czy wiesz, co jesz?

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w naszej codziennej diecie.

Większość z nas doskonale wie, jakie produkty spożywcze sprzyjają zdrowiu i urodzie zębów. Są to przede wszystkim mleko i jego przetwory, niektóre warzywa (marchewka, brokuł, papryka) oraz owoce (jabłka, truskawki). Równie cenna jest wiedza na temat produktów, które mogą wpływać na przebarwienia szkliwa.

1. Produkty barwiące zęby – herbata

Picie dużej ilości herbaty – zwłaszcza czarnej – niekorzystnie wpływa na kolor zębów. Wielu dentystów twierdzi nawet, że jest ona pod tym względem o wiele bardziej szkodliwa niż kawa. Z drugiej strony, czarna herbata doskonale pobudza, zielona – chroni przed nowotworami, a czerwona – przyspiesza przemianę materii, więc mimo wszystko warto je pić. Oczywiście z umiarem.

2. Czerwone wino

Zawiera w sobie dużo kwasów owocowych, powodujących erozję szkliwa oraz intensywne, naturalne barwniki, które zmieniają jego kolor. Aby zneutralizować działanie tych dwóch składników, podczas popijania wina warto przegryzać żółty ser – jest on cennym źródłem wapnia, a dodatkowo stymuluje produkcję śliny.

3. Owoce leśne

Jagody, jeżyny, czarne porzeczki, wiśnie oraz maliny – podobnie jak ciemne winogrona – to również produkty barwiące zęby. Mają one w swoim składzie silne naturalne barwniki, które mogą powodować zmianę koloru szkliwa. Co ważne, bezpośrednio po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów. Zwłaszcza porzeczki zawierają w sobie kwasy owocowe, które zmiękczają szkliwo, więc umycie zębów zaraz po degustacji mogłoby dodatkowo je uszkodzić.

4. Słodycze

Farbujące język lizaki, cukierki, żelki czy gumy – szczególnie dzieci są fanami tego typu „kolorowych” słodkości. Warto jednak pamiętać, że skoro farbują one język, to nie pozostają bez wpływu na odcień zębów. I choć zazwyczaj przebarwienia te da się usunąć szczoteczką, to zbyt częste spożywanie słodyczy może skończyć się bolesnymi ubytkami i próchnicą.

5. Sosy i przyprawy

Sos pomidorowy i sojowy, czerwona sproszkowana papryka, curry, kurkuma – wszystkie te produkty spożywcze mogą zmieniać kolor zębów. Większość z nich jest jednak bardzo zdrowa (pomidory to niecenione źródło likopenu, papryka ma mnóstwo witaminy C, a curry przyspiesza metabolizm), więc nie trzeba z nich zupełnie rezygnować. Aby uniknąć niezręcznych niespodzianek, wystarczy podczas posiłku dyskretnie popijać wodę niegazowaną.

6. Słodzone napoje

W tym przypadku nie ma żadnych okoliczności łagodzących: kolorowe napoje gazowane zawierają mnóstwo cukru, związków kwasowych, konserwantów, sztucznych barwników oraz pustych kalorii. To połączenie jest zabójcze zarówno dla naszych zębów (kwasy osłabiają szkliwo, przez co jest bardziej podatne na działanie barwników), jak i figury. Szklanka tego typu napoju może zawierać w sobie nawet 10 łyżeczek cukru!

AF
Fot. Unsplash, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

przebarwienia na zębach - Dentonet.pl
Przebarwienia na zębach – możliwe przyczyny Pacjent

Istnieje wiele czynników prowadzących do przebarwień zębów.  Przebarwienia zewnątrzpochodne – najczęstsze determinanty - spożywanie produktów barwiących, żu......

Ksylitol - Dentonet.pl
Czym jest ksylitol i jak wpływa na zęby? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Ksylitol to substancja, która w ostatnich latach robi furorę wśród miłośników zdrowego stylu życia. Coraz częściej stosowany zamiast białego cukru, jest polecany przede wszystkim diabetykom oraz osobom dbającym o linię. Jednak co ciekawe, ksylitol ma...

ROZWIŃ WIĘCEJ
płatki śniadaniowe - Dentonet.pl
Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru Asysta

Oral Health Foundation wezwała do jak najszybszego sprawdzenia, jakie faktyczne ilości cukru zawierają w sobie popularne na całym świecie płatki śniadaniowe. Reklamowane jako produkty pożywne i zdrowe, tak naprawdę mogą być bardzo szkodliwe dla uzębi...

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Kwasowa erozja szkliwa - jakie są metody jej zapobiegania? Pacjent

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wyst...

Owoce - Dentonet.pl
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej? Pacjent

Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Po...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres