Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Jogurt – zdrowy, pyszny i pełen wapnia

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jogurt – zdrowy, pyszny i pełen wapnia

Jogurt – zdrowy, pyszny i pełen wapnia

Wszyscy wiemy, jak istotną rolę pełni wapń w naszym organizmie. Jest nie tylko podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, nie tylko zapobiega osteoporozie, lecz również jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych. Wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, reguluje krzepliwość krwi, zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, a wreszcie – kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni i neutralizuje reakcje alergiczne.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowiek wynosi 800 – 1500 mg. Jednak wbrew obiegowym opiniom, źródłem tego pierwiastka jest nie tylko mleko, lecz również cała gama przetworów mlecznych (kefir, jogurt, maślanka, biały ser, zsiadłe mleko). Wapń jest obecny także w wielu produktach spożywczych i to często w ilości przewyższającej mleko. Istnieją wreszcie napoje wzbogacone o ten pierwiastek oraz różne suplementy diety. Jeśli więc należymy do grona przeciwników mleka lub jesteśmy uczuleni na jego składniki, możemy zadbać o gospodarkę wapniową naszego organizmu (a tym samym – wzmocnić nasze zęby i kości), rezygnując ze spożywania białego napoju i mądrze komponując codzienny jadłospis.

Czy wiesz, że…
– W jednej szklance jogurtu znajduje się aż 450 mg wapnia. Jest to dawka, która pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u dziecka lub 30% dziennego zapotrzebowania u osób dorosłych. Co istotne – wapń obecny w jogurcie charakteryzuje się o wiele większą biodostępnością niż wapń występujący w mleku. Oznacza to, że jest prawie w całości wchłaniany w przewodzie pokarmowym przez nasz organizm, a następnie – po przeniknięciu do płynów pozakomórkowych – wykorzystywany do mineralizacji zębów oraz kości.

– badania prowadzone przez japońskich naukowców wykazały, że osoby, które spożywają 55 gramów jogurtu lub kefiru dziennie, są mniej podatne na parodontozę, niż osoby, których dieta nie zawiera mlecznych produktów bogatych w probiotyki. Zdaniem dr Shimazaki'ego, szefa zespołu badawczego, korzystny wpływ jogurtu na stan dziąseł i innych tkanek przyzębia jest związany z działaniem obecnych w nim szczepów bakterii mlekowych (Lactobacillus). Dzięki tym mikroorganizmom napoje fermentowane są bogate m.in. w substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii szkodliwych dla zdrowia.

– Zawarte w naturalnym jogurcie probiotyki pobudzają również perystaltykę jelit, łagodzą zaparcia i wzdęcia oraz tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi mikroorganizmami. W opinii naukowców systematyczne picie jogurtu wspomaga leczenie infekcji drożdżycowych (warto więc pić naturalny jogurt w przypadku kandydozy jamy ustnej). Obowiązkowo należy też jeść jogurt z probiotykami w trakcie kuracji antybiotykowej (bakterie o właściwościach probiotycznych odbudowują zniszczoną przez leki mikroflorę przewodu pokarmowego).

– Naturalny jogurt mogą pić bez obaw osoby uczulone na laktozę. Nasz organizm trawi jogurt trzy razy szybciej niż mleko. Dzieje się tak dlatego, iż w procesie fermentacji bakterie rozkładają laktozę na cukry proste, które są łatwiej przyswajane przez nasz organizm.

Oczywiście, wymienionej wyżej zalety posiada przede wszystkim jogurt naturalny, wzbogacony probiotykami. Natomiast tak popularne wśród Polaków jogurty owocowe oraz jogurty zawierające różne słodkie dodatki (bakalie, chrupki, kawałki czekolady), posiadają zdecydowanie mniejsze właściwości odżywcze i prozdrowotne. Zawierają nie tylko syntetyczne barwniki oraz żelatynę, lecz również psujący zęby cukier. W średniej wielkości opakowaniu smakowego jogurtu znajduje się przeciętnie aż 45 g białej śmierci – jest to równowartość 9 łyżeczek cukru z cukierniczki. Co gorsza, jogurty smakowe najczęściej są wzbogacane syropem glukozowo-fruktozowym, podejrzewanym o indukowanie insulinoodporności, szybkie przybieranie na wadze oraz rozwój próchnicy u dzieci. Dlatego jeżeli naprawdę zależy nam na zdrowiu, wybierajmy jogurty oznaczone znaczkiem Bio lub jogurty naturalne pozbawione cukru .

 

Ilość wapnia w 100 gramach produktu
mleko 3,5% – 119 mg wapnia
jogurt naturalny – 121 mg
twarożek – 60 mg
czarna fasola – 123 mg
liście pietruszki 193
migdały – 208 mg
sardynki w pomidorach 250 mg
suszone figi – 280 mg
sardynki w oleju – 330 mg
quinoa – 440 mg
algi arame – 780 mg (!)
soja, nasiona suche 240


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Światowy Dzień bez Papierosa - Dentonet.pl
Światowy Dzień bez Papierosa Asysta

31 maja już od wielu lat obchodzony jest jako Światowy Dzień bez Papierosa. Według WHO, palenie zabija ponad 7 mln osób rocznie i kosztuje rządy 1,4 bln dolarów rocznie. Pieniądze te są wydawane m.in. na leczenie chorób wywołanych paleniem.Badania na...

próchnica dzieci - Dentonet.pl
85% polskich sześciolatków i 92% piętnastolatków ma próchnicę Lekarz

85% polskich sześciolatków ma próchnicę. Wynika to ze złych nawyków żywieniowych i zbyt rzadkiego kontrolowania stanu zębów w gabinecie stomatologicznym. Z raportu firmy Ipsos wynika, że aż 18% polskich dzieci w ogóle nie odwiedza lekarza dentysty. Z...

krwawiące dziąsła
Krwawiące dziąsła? Nie lekceważ tego! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

ROZWIŃ WIĘCEJ
miswak - Dentonet.pl
Miswak – co warto o nim wiedzieć? Pacjent

Rośliny wykorzystywane są w celu utrzymania higieny jamy ustnej i poprawy zdrowia zębów od niepamiętnych czasów. Wśród roślin o najdłuższej tradycji stomatologicznej szczególne miejsce zajmuje drzewo arakowe (Salvadora persica). Znajdowało ono zastos...

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Naczelna Rada Lekarska apeluje o promocję zdrowego żywienia Lekarz

Naczelna Rada Lekarska zaapelowała do lekarzy i lekarzy dentystów o promowanie wśród pacjentów rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących racjonalnego odżywiania.Prezydium NRL w pełni poparła rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, do...

zabiegi laserowe - Dentonet.pl
Zabiegi laserowe we współczesnej stomatologii Pacjent

Wielu osobom zabiegi laserowe w medycynie kojarzą się co najwyżej z procedurami estetycznymi. Tymczasem laser ma również bardzo szerokie zastosowanie w stomatologii – doświadczony dentysta może zaproponować pacjentom wiele metod leczenia laserowego, ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres