Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier jest – obok niewłaściwej higieny i zbyt rzadkich wizyt u dentysty – jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy. I choć wielu z nas próbuje ograniczać spożycie tego typu produktów, to cukier w żywności bywa ukryty pod zupełnie innymi nazwami.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, maksymalne dzienne spożycie białego cukru i innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. I tak kobieta nie powinna jeść więcej niż 50 g cukru dziennie, zaś mężczyzna – nie więcej niż 70 g. Co ważne, nie dotyczy to wyłącznie cukru dodawanego np. do kawy czy herbaty, ale również tego znajdującego się w produktach przetworzonych. Tymczasem mała puszka napoju energetycznego może mieć nawet 5 łyżeczek cukru, batonik – 4 łyżeczki, cukier bywa też dodawany do keczupu, jogurtów czy gotowych sosów. I choć wielu z nas próbuje ograniczać ilość jego spożycia, to cukier w żywności kryje się pod wieloma nazwami.

Ukryty cukier w żywności

Jak zauważyła w rozmowie z agencją Newseria dietetyczka Małgorzata Krukowska, na etykietach cukier nie zawsze jest podawany właśnie pod tą nazwą. – Bardzo często są to różne słody albo syropy, np. syrop glukozowo-fruktozowy czy inwertyna. Nie dajmy się też zwieść temu, że jeżeli używamy cukru brązowego czy trzcinowego, to już odżywiamy się zdrowo. One zawierają ciut więcej wartościowych składników, ale ich kaloryczność i działanie w organizmie jest dokładnie takie samo jak cukru oczyszczonego – powiedziała.

Jak więc cukier w żywności jest ukrywany przez producentów? Najczęściej spotykane nazwy – oprócz rozmaitych słodów i syropów – to dekstroza, fruktoza, glukoza, koncentrat soku, laktoza, maltoza, nektar z agawy, odparowany syrop trzcinowy, sacharoza, trzcina cukrowa czy zagęszczony sok owocowy (z dowolnych owoców).

Czym grozi nadmierne spożycie cukru?

Jedyną rolą cukru w żywności jest poprawa jej smaku. Substancja ta nie dostarcza żadnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Im większy jego udział w diecie, tym większa kaloryczność diety, a mniejsza gęstość odżywcza. Dieta z wysoką zawartością przetworzonych cukrów prostych zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, próchnicy i cukrzycy. Przyczynia się również do podwyższenia poziomu triglicerydów i cholesterolu we krwi, a w konsekwencji – do chorób serca. Alternatywą dla cukru może być ksylitol, który zawiera znacznie mniej kalorii niż standardowe substancje słodzące i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej.  

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. moritz320, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

słodycze - Dentonet.pl
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach Asysta

Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.Według danych WHO, z n...

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Naczelna Rada Lekarska apeluje o promocję zdrowego żywienia Lekarz

Naczelna Rada Lekarska zaapelowała do lekarzy i lekarzy dentystów o promowanie wśród pacjentów rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących racjonalnego odżywiania.Prezydium NRL w pełni poparła rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, do...

5 porcji zdrowia - Dentonet.pl
Kampania edukacyjna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

W marcu rozpoczęła się kolejna, szósta już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków. Jej celem jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Pol...

ROZWIŃ WIĘCEJ
miód - Dentonet.pl
Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier? Asysta

W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” prof. Jarosław Drożdż – kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi – powiedział, że miód jest równie szkodliwy dla organizmu jak zwykły, biały cukier.Miód zwykło się uważać za zdrowszą alternatywę dla...

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej - Dentonet.pl
ŚDZJU: konferencja naukowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej Lekarz

Przy okazji obchodzonego wczoraj Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej w Warszawie odbyła się konferencja naukowo-prasowa pod nazwą „Żyj rozsądnie – dbaj o zdrowie jamy ustnej”. Prowadził ją dr Leszek Dudziński, wi...

cukier - Dentonet.pl
Pół dziennej dawki cukru już na śniadanie - pora na zmianę nawyków! Asysta

Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
halina.dentosan
Ależ nas oszukują ci producenci...
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres