Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier jest – obok niewłaściwej higieny i zbyt rzadkich wizyt u dentysty – jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy. I choć wielu z nas próbuje ograniczać spożycie tego typu produktów, to cukier w żywności bywa ukryty pod zupełnie innymi nazwami.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, maksymalne dzienne spożycie białego cukru i innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. I tak kobieta nie powinna jeść więcej niż 50 g cukru dziennie, zaś mężczyzna – nie więcej niż 70 g. Co ważne, nie dotyczy to wyłącznie cukru dodawanego np. do kawy czy herbaty, ale również tego znajdującego się w produktach przetworzonych. Tymczasem mała puszka napoju energetycznego może mieć nawet 5 łyżeczek cukru, batonik – 4 łyżeczki, cukier bywa też dodawany do keczupu, jogurtów czy gotowych sosów. I choć wielu z nas próbuje ograniczać ilość jego spożycia, to cukier w żywności kryje się pod wieloma nazwami.

Ukryty cukier w żywności

Jak zauważyła w rozmowie z agencją Newseria dietetyczka Małgorzata Krukowska, na etykietach cukier nie zawsze jest podawany właśnie pod tą nazwą. – Bardzo często są to różne słody albo syropy, np. syrop glukozowo-fruktozowy czy inwertyna. Nie dajmy się też zwieść temu, że jeżeli używamy cukru brązowego czy trzcinowego, to już odżywiamy się zdrowo. One zawierają ciut więcej wartościowych składników, ale ich kaloryczność i działanie w organizmie jest dokładnie takie samo jak cukru oczyszczonego – powiedziała.

Jak więc cukier w żywności jest ukrywany przez producentów? Najczęściej spotykane nazwy – oprócz rozmaitych słodów i syropów – to dekstroza, fruktoza, glukoza, koncentrat soku, laktoza, maltoza, nektar z agawy, odparowany syrop trzcinowy, sacharoza, trzcina cukrowa czy zagęszczony sok owocowy (z dowolnych owoców).

Czym grozi nadmierne spożycie cukru?

Jedyną rolą cukru w żywności jest poprawa jej smaku. Substancja ta nie dostarcza żadnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Im większy jego udział w diecie, tym większa kaloryczność diety, a mniejsza gęstość odżywcza. Dieta z wysoką zawartością przetworzonych cukrów prostych zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, próchnicy i cukrzycy. Przyczynia się również do podwyższenia poziomu triglicerydów i cholesterolu we krwi, a w konsekwencji – do chorób serca. Alternatywą dla cukru może być ksylitol, który zawiera znacznie mniej kalorii niż standardowe substancje słodzące i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej.  

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. moritz320, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

guma do żucia - Dentonet.pl
Guma bez cukru a wydatki na leczenie stomatologiczne Asysta

Szereg przeprowadzonych w ostatnim czasie analiz dowiódł, że żucie bezcukrowej gumy – jako element profilaktyki próchnicy – może przynieść olbrzymie oszczędności na późniejszym leczeniu stomatologicznym.Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, ...

lęk przed dentystą - Dentonet.pl
Aż 67% Brytyjczyków obawia się chodzić do stomatologa Lekarz

Z badań przeprowadzonych przez firmę Procter&Gamble w Wielkiej Brytanii wynika, że aż 67% Brytyjczyków boi się chodzić do stomatologa. Dla 26% ankietowanych największym problemem związanym z leczeniem stomatologicznym są jego koszty.Pomimo coraz ...

krwawiące dziąsła
Krwawiące dziąsła? Nie lekceważ tego! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

ROZWIŃ WIĘCEJ
rokitnik - Dentonet.pl
Rokitnik – nieznane źródło witaminy C Asysta

Rokitnik – zwany rosyjskim ananasem – może wspomagać leczenie ran, odleżyn, oparzeń czy wrzodów przewodu pokarmowego. Jest także źródłem witaminy C, ważnej dla utrzymania zdrowia dziąseł. Dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Ols...

słodycze - Dentonet.pl
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach Asysta

Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.Według danych WHO, z n...

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Naczelna Rada Lekarska apeluje o promocję zdrowego żywienia Lekarz

Naczelna Rada Lekarska zaapelowała do lekarzy i lekarzy dentystów o promowanie wśród pacjentów rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących racjonalnego odżywiania.Prezydium NRL w pełni poparła rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, do...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
halina.dentosan
Ależ nas oszukują ci producenci...
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres