Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Czy warto żuć gumę? Fakty i mity o gumie do żucia

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Czy warto żuć gumę? Fakty i mity o gumie do żucia

Czy warto żuć gumę? Fakty i mity o gumie do żucia

Według statystyk Euromonitora, w 2008 r. Polacy kupili blisko 10 tys. ton gumy do żucia, na które wydali 797 mln zł. Opinie na temat gum do żucia są podzielone – jedni twierdzą, że chroni ona zęby przed próchnicą, inni, że czynność ta nadmiernie obciąża stawy skroniowo-żuchwowe. Jaka jest prawda? Czy warto żuć gumę? Oto fakty i mity.

1. Guma do żucia chroni zęby przed próchnicą – FAKT

Producenci gum do żucia zachęcają klientów do zakupu swoich produktów hasłami głoszącymi, że jest ona znakomitym środkiem ochrony zębów przed próchnicą. Owszem, jest to prawda, ale tylko w przypadku gum bezcukrowych, zawierających ksylitol. Jest to naturalny cukier, który – w przeciwieństwie do innych tego typu substancji – nie fermentuje w jamie ustnej, w związku z czym bytujące tam bakterie nie wytwarzają uszkadzających szkliwo kwasów. Dodatkowo, ksylitol redukuje osadzanie się płytki nazębnej oraz pobudza ślinianki do pracy. Z tego powodu zaleca się żucie gumy po posiłku przez 20 minut w sytuacjach, gdy nie ma możliwości umycia zębów. Jeśli więc żuć gumę, to tylko bezcukrową.

2. Warto żuć gumę, bo zabija to uczucie głodu – MIT

Jeszcze niedawno sądzono, że czynność żucia gumy wysyła do mózgu sygnały o tym, że organizm otrzymuje pożywienie, w związku z czym uczucie głodu zostaje zminimalizowane. Najnowsze badania naukowe przynoszą jednak zupełnie inne wnioski. Przeprowadzone eksperymenty udowodniły, że żucie gumy o miętowym smaku sprawia, iż zdecydowanie częściej sięgamy po żywność typu fast food, słodycze i chipsy, zaś rzadziej – po owoce i warzywa. Mięta zawarta w gumie sprawia bowiem, że mają one gorzki posmak.

3. Zbyt częste żucie gumy może powodować kłopoty ze zdrowiem – FAKT

Lekarze jednoznacznie podkreślają, że można od czasu do czasu żuć gumę, ale z umiarem. Czynność ta wykonywana zbyt często i długo może bowiem powodować zaburzenia stawów skroniowo-żuchwowych. Ich objawami są m.in. bóle szczęki, głowy, szyi, a nawet uszu. Co więcej, nadmiar powietrza połykany podczas żucia gumy u niektórych pacjentów przyczynia się do skurczy jelit, wzdęć i bólów brzucha. Z kolei sztuczne słodziki zawarte w gumach spożywane w dużych ilościach mają działanie przeczyszczające.

4. Połknięta guma może zakleić żołądek – MIT

Wśród wielu osób nadal pokutuje przekonanie, że połknięta guma do żucia może zakleić żołądek albo że trawi się ona przez długie lata. Owszem, połknięcie kilku gum naraz może skończyć się wizytą w szpitalu, ale jeśli od czasu do czasu zdarzy się nam połknięcie pojedynczej gumy, nic strasznego się nie stanie. Co prawda bazę gumy do żucia stanowią sztuczne produkty syntetyczne, których kwas żołądkowy nie jest w stanie strawić, to jednak połknięta guma jest w układzie pokarmowym rozrywana na mniejsze kawałki i wydalana.

5. Żucie gumy może być przyczyną uszkodzeń szkliwa – FAKT

Badania udowodniły, że nadmierne żucie gumy jest jedną z przyczyn występowania bruksizmu, czyli schorzenia polegającego na mimowolnym zaciskaniu oraz zgrzytaniu zębami. Konsekwencją nieleczonego bruksizmu mogą być natomiast uszkodzenia szkliwa, a także ukruszenia czy pęknięcia zębów. Jak już wcześniej podkreślaliśmy – żujmy gumę, ale z umiarem!

Żucie gumy czasami sprzyja higienie jamy ustnej, ale może także szkodzić zębom. Wiedza na temat składu gumy i umiar w żuciu pozwoli uniknąć zdrowotnych problemów w jamie ustnej.

AF
Fot. Tabeajaichhalt, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

guma do żucia - Dentonet.pl
Guma bez cukru a wydatki na leczenie stomatologiczne Asysta

Szereg przeprowadzonych w ostatnim czasie analiz dowiódł, że żucie bezcukrowej gumy – jako element profilaktyki próchnicy – może przynieść olbrzymie oszczędności na późniejszym leczeniu stomatologicznym.Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, ...

szynowanie zębów - Dentonet.pl
Szynowanie zębów – wszystko, co trzeba wiedzieć o tym zabiegu Pacjent

Szynowanie zębów to jeden z końcowych etapów leczenia chorób przyzębia, mający na celu unieruchomienie zębów rozchwianych np. z powodu parodontozy lub obluzowanych na skutek urazów mechanicznych. Zabieg ten może być wykonany na stałe lub tymczasowo.C...

guma do żucia - Dentonet.pl
Bezcukrowa guma do żucia pomaga zapobiegać próchnicy Asysta

Pojawiają się kolejne dane potwierdzające dobroczynny wpływ żucia bezcukrowej gumy na zdrowie jamy ustnej. Przeprowadzone w Wielkiej Brytanii badania wykazały, że gdyby dzieci zwiększyły żucie bezcukrowej gumy, udałoby się zaoszczędzić nawet 8,2 mln ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Ksylitol - Dentonet.pl
Czym jest ksylitol i jak wpływa na zęby? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Ksylitol to substancja, która w ostatnich latach robi furorę wśród miłośników zdrowego stylu życia. Coraz częściej stosowany zamiast białego cukru, jest polecany przede wszystkim diabetykom oraz osobom dbającym o linię. Jednak co ciekawe, ksylitol ma...

powikłania próchnicy - Dentonet.pl
Powikłania próchnicy – koniecznie informuj o nich pacjentów! Asysta

Próchnica jest w Polsce chorobą społeczną – z danych ministerstwa zdrowia wynika, że przeciętny dorosły Polak ma prawie 13 zębów zainfekowanych próchnicą. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że schorzenie to nie dotyczy jedynie jamy ustnej, a po...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
Zofia_Nowak
A w tak wielu dietach zaleca się, żeby żuć gumę w momentach chęci na przekąski. Jak widać jest zupełnie odwrotnie.
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres